HAVALEYE ÖDEME ADIMINDA %5 İNDİRİM ------ KREDİ KARTINA 12 TAKSİT İMKANI!
Image
Fermantasyon

Fermantasyon Ortamının Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?

Lord Distiller - Wednesday, August 3, 2022

Fermantasyon Ortam Sıcaklığı Nasıl Ayarlarnır?

Image

Bilindiği üzere fermantasyona etki eden faktörleri ele almıştık. Neyi yaparsak doğru olur, neyi yaparsak yanlış olur, fermantasyonu nasıl hızlandırırız? Bu soruların cevabını vermeye çalışmıştım. Fermantasyon döneminde önemli olan faktörlerden biriside ortam sıcaklığıdır. 

Ortamın sıcaklığını ayarlamak demek, bir canlı için ideal yaşama aralığının tespit ederek yapay bir sıcaklık aralığı oluşturmaktır. Kışın da yaşarız ama şartlar çetindir, atalarımız boşa demez kış kıyamet diye. Vücudumuzun belirli bir metabolizması vardır ve bu ortamı korumaya meyillidir. Soğuk havada üşürüz ve iş kapasitemiz düşer. Aynı şekilde belirli bir sıcaklıkta da yapacağımız işin verimliliği azalır. Yapay ısıtma ve soğutma sistemleri ile bunu telafi etmek isteriz. 


Bizim için önemli bir görevi devir alan ufaklıkların istediği sıcaklıkta 30 ila 35 derecedir. Bu sıcaklığı yakaladığımızda mayalarımızın yüksek verimlilikte çalıştıklarını görürüz. 

Peki bunu nasıl yaparız?

Bunu yapmanın bir kaç örneği var ama yaygın olarak kullanılan ve yapımı basit iki yöntem vereceğim. Edinmemiz gereken ise bir akvaryum ısıtıcısıdır.   


İlk resimde gördüğümüz gibi mayalamanın gerçekleştiği kabı içi su dolu başka bir kazanın içine alarak bu suyu ısıtmak bu suyun ısınması ile fermanteyi stabil sıcaklıkta tutmaktır. Isıtıcılar teromostatlı olduğu için belirlediğiniz sıcaklıkta stabil kalarak kendini otamatik açıp kapayacaktır.

Bu sistemin negatif yönü ısı kaybının yüksek olması ve fazla elektrik sarfiyatının yüksek olmasıdır. Etrafı izole edilmiş bir kaplar ve kapaklı sistemler kullanırsanız enerji tasarrufu yapabilecek. Ve üstte gördüğünüz gibi bir ısıtıcı ile bir çok fermantenin ortamına sıcaklık vermiş olacaksınız. 


Bir diğer yöntem ise alınan ısıtıcının kablosunun kesilip damacana kapaklarına yada plastik tıpalara küçük bir delik açıp bu kabloyu bu delikten geçirerek ısıtıcının fermante ile anı kabın içine sokularak yapılan ısıtma sistemidir. Kablonun içinden geçirilen kapak yada tıpanın hava alıp almadığı kontrol edilerek bu hava almaması sağlanır. Aynı şekilde daha önceki yazılarımda bu kapak be tıpalara hava kilidi ve valfleri takma konusundan da bahsetmiştik. Yani valf taktığımız bu kapak yada tıpalara ısıtıcı da eklemiş oluyoruz. 

Bu sistemlerinde negatif yönü, damacananın içine ısıtıcının girip çıkma esnasında kırılma riskinin artması, yaptığınız fermantenin taşma problemlerinde ısıtıcının plastik yüzeylerle temas etmesi, üzerinde olaşabilecek artıklar ile ısıtıcıyı bozması, nadirde olsa bazen ısıtıcıların camlarının kırıldığını görebiliyoruz. Bu sistemlerde diğer sisteme göre enerji tasarrufu sağlar. Birde fermantasyon kabınızın çevresini izole etmeniz durumunda çok daha verimli olmuş olacaktır.

İki farklı sistemden bahsederek bu yazımızı da noktalamış olduk. Sağ bölümde bana ulaşabileceğiniz bir iletişim formu var. Merak ettiğin soruları buradan bana ulaştırabilirsin.

Saygılarımla,

Bol Şans...